05e379ec-f7f0-49aa-923b-3168f1a18a17.jpg

8e269bec-cf02-42ac-be67-20a3326bf318.jpg

作品圖 Works photo 
微型农业社区中心
461 票 VOTE
作品介紹
设计出发点是考虑到农民耕作的不易,塑造更好的农田休息、交流、储存的微型农业社区中心。从农业出发,联想到台湾的水果特产凤梨,以凤梨表皮文理平行四边形,加斜线构建设计出木构件合理的受力基本单元,加以重复和纵向连接形成完整的空间结构,使得受力更加均匀。 材料的设计上,主体结构体系为木材杆件体现线状纹理;围护体系用竹框,呈现面状纹理;除此之外还有可以视线通透的纱布,各种材料根据各自的力学特性充当相应的建筑部件,形成多种材料的矛盾与统一。 木材节点的设计采用整材拼装形式,最大限度的保持材料截面的完整性,使材料可以重复利用。竹框与木材节点设计利用绳子将竹框可活动性的悬挂于受力结构上,最大限度的保持竹框的可活动性和完整性,使竹框可拆下来单独使用,也可以悬挂在立面上晾晒农作物。 空间设计上在满足2.5X1.8m的平面上在垂直方向上做“W”造型空间最大限度的增加了空间容量,在空间划分上以左边两个三角形形成的空间为室内,其右侧又多了一个倒立三角形的室外灵活性空间。创造出灵活的内外空间,使得空间模式多样丰富,有可以围坐一团的室内社交空间,又有对外可以临时休息的座椅空间。外露的构建随日照产生丰富的光影变化,而实得的部分不仅可以作为社交也可以贮藏粮食与工具,其次用竹筛子做的围护结构,那些缝隙在一天阳光下会形成特别美丽的光影效果。

Description
The starting point of the design is to take into account the farmers' farming is not easy, to create a better farmland to rest, exchange, storage of micro agricultural community center. From the agriculture of Lenovo to Taiwan specialty fruit pineapple, pineapple skin texture of a parallelogram, the oblique line construction design of wooden components reasonable by the basic unit of power, repeated and longitudinal connecting to form a complete spatial structure, makes force is more uniform. Materials design, main structure for wood bars reflect linear texture; enclosure system with bamboo frames, showing surface texture; in addition there can be transparent sight of gauze, various materials based on their mechanical properties as corresponding architectural components, form the contradiction and unification of the various materials. The timber joints are designed to be assembled in the form of the whole material, to maximize the integrity of the section of the material, so that the material can be reused. Bamboo frame and wood node design with ropes bamboo frame activity hanging on the structure stress, maximum keep bamboo frames can be activities and integrity, bamboo frame removable come down to be used alone, also can hang dry crops in the facade. Space design in meet 2.5X1.8m plane in the vertical direction do "W" shape space to maximize the increased capacity, for indoor space on the space division to form a two triangle on the left, the right and an inverted triangle outdoor flexibility of space. Create a flexible internal and external space, so that a variety of spatial patterns, there can be sitting in a group of indoor social space, and the external can be a temporary resting seat space. Exposed construction to produce rich light changes with the sunshine, and Shide can not only as a social can also store food and tools, followed by bamboo sieve do retaining structure, the gap in the day the sun will form a particularly beautiful lighting effects.
序號 Series number / 12419


版權所有 © 臺北市政府產業發展局
營運單位:財團法人中國生產力中心  Tel:02-2698-2989 分機:2750
地址:新北市221汐止區新台五路一段79號2樓  電子信箱:2750@cpc.tw
2016 © 臺北設計獎報名系統智慧財產權為臺北市政府產業發展局所有,禁止侵害,違者必究。